Groot Kerstconcert in Grote Kerk Gorinchem

Gepubliceerd door Redactie op

Het bestuur van de Stichting Vrienden van De Bazuin organiseert op zaterdag 21 december 2019 weer het traditionele kerstconcert in de Grote Kerk in Gorinchem. Dit jaar is de 31e editie!

Het wordt weer een heel bijzonder concert. Het koor, de solisten en het orkest staan samen garant voor een geweldige concertavond. Deelnemers zijn:

  • Poznan Cathedral Choir – Koor
  • Petra Berger – Zang
  • StickArts – Slagwerkgroep
  • Cor Knegjens – Piano | Mondharmonica
  • Groot orkest De Bazuin o.l.v. Jos Jansen
  • BazzBrass o.l.v. Yavin Groenewegen

BESTEL HIER DIGITAAL UW KAARTEN
De kaarten zijn tevens verkrijgbaar in Gorinchem bij Primera Arkelstraat en Bruna Piazza Center.

  • Locatie: Grote Kerk Gorinchem
  • Datum: Zaterdag 21 december 2019
  • Aanvang: 19.30 uur. Kerk open 19.00 uur. Vrije zitplaatsen
  • Entree: € 15 per persoon, inclusief thee/koffie

StickArts, de slagwerkgroep die speciaal voor dit Kerstconcert is geformeerd
Deze formatie bestaat uit Adrie van Werd, Peter Bansberg en Jan Hendrik Hootsen. Drie geroutineerde en professionele slagwerkers die elkaar al kennen en met elkaar samenwerken vanaf hun jeugd en Conservatoriumtijd. Vooral Adrie en Jan Hendrik hebben al een lange verbintenis met elkaar én met de Bazuin. We kunnen stellen dat de ze slagwerkers geweldig uit de verf komen met bijzondere composities.

 Jos Jansen dirigent Koninklijke Harmonie De Bazuin
Wie de website van Jos Jansen raadpleegt, ziet vooral een glimp van zijn prachtige carrière als trombonesolist. Maar bij Koninklijke Harmonie De Bazuin is hij sinds 2017 toch echt de dirigent. ,,Ik vind alleen trombone spelen niet voldoende. Ik vind dirigeren ook heel leuk.” Als trombonesolist maakte Jos alles mee. Van Colombia tot Zwitserland en van Suriname tot Noorwegen. Overal ter wereld vertoonde hij zijn kunsten en droeg hij deze ook over middels het geven van lessee liefde voor de bastrombone erfde Jos van zijn vader. ,,Mijn vader was trombonist. Ik was meteen verliefd op het geluid. De trombone is ook heel veelzijdig. Je kunt ermee terecht in symfonie- en harmonieorkesten, maar je kunt er ook jazz of klassiek mee spelen. Ik heb er bewust voor gekozen mezelf zo breed mogelijk op te leiden.” Die opleiding deed hij vanaf zijn 21ste, toen hij aan de vooropleiding aan het conservatorium in Enschede begon. Vanaf toen ging het snel. Al tijdens die opleiding reikte hij tot het Metropole Orkest en het Marinierskapel.

Petra Berger
Is bij De Bazuin al lang geen onbekende meer. Onlangs was ze als solist bij ons jubileumconcert en nu bij het Kerstconcert. Het is prettig samenwerken met Petra. Een rasartiest en vakvrouw die weet hoe het allemaal werk. Er is weinoig tijd nodig om haar stukken voor het concert nog even door te nemen. Dat werkt wel zo prettig voor dirigent en muzikanten. Naast haar professionele aanpak kan Petra ook geweldig zingen en elke keer genieten we ervan. Het is een aanwinst om haar vanavond erbij te hebben en ze schuwt niet een uitstapje naar ander repertoire wat niet een, twee drie op haar lijstje staat. Hoe mooi kan het zijn. We gaan het horen.

Kathedraalkoor Poznan (Poolse Nachtegalen) Poznanski Chór Katedralny
Geweldig het wereldberoemde Kathedraalkoor Poznan (Poolse Nachtegalen) weer te mogen ontmoeten tijdens dit Kerstconcert. In 1989 was het jongens- en mannenkoor voor de eerste keer in de Grote Kerk bij het Kerst-Jubileum-Concert van 100 jaar Bazuin. Andere tijden. Er werd destijds een speciale afscheidsavond gehouden door het bestuur van de stichting. Leden van het koor werden voorzien van voedselpakketten om mee naar huis te nemen. Het koor heeft verder deelgenomen aan onze Kerstconcerten in 1990, 1999 en in 2011.

Het koor heeft door de tijd diverse opnames gemaakt. In 1984 is in Nederland de ‘Vriendenkring Kathedraalkoor Poznan’ (Giessenburg) opgericht. Sinds die tijd werd het koor ieder jaar uitgenodigd om in Nederland een aantal concerten te geven. Met een laatste concert in 2014 kwam er een einde aan de traditie om het Kathedraalkoor Poznan jaarlijks naar Nederland te halen. De traditie ging in 1984 van start. De koorleden verbleven in de periode dat ze in Nederland waren en daar concerten gaven bij gastgezinnen in Giessenburg en omgeving. Drijvende kracht achter deze traditie is Frieda de Kreij uit Giessenburg. Vorig jaar was het koor aanwezig in de Bogerd te Gorinchem waar de contacten werden gelegd om vanavond hier weer aanwezig te zijn. Hoe bijzonder.

Koninklijk orkest
De Koninklijke Harmonie De Bazuin bestaat 130 jaar en heeft een rijke historie in de Gorcumse samenleving. De enthousiaste maar ook zeer kritische en gedisciplineerde aanpak van dirigent Jos Jansen werp zijn vruchten af. De leden hebben er weer zin aan en er wordt weer gelachen. Dat gaat gepaard met groei in alle geledingen. Maar muzikanten kun je nooit teveel hebben. Tijdens dit Kerstconcert staat de club weer voor hoge muzikale standjes. De dirigent eist dat!

Jeugd in voorprogramma
BazzBrass. Het jeugd-opleidingsorkest spelen vanaf 19.00 uur de traditionele kerstliederen o.l.v. Yavin Groenewegen.

Yavin Groenewegen
Yavin is sinds mei 2017 dirigent van het Bazuin jeugdorkest en trombonist in hart en nieren met een duidelijk eigen smaak. Als musicus, trombonist, dirigent en muziekdocent is hij van alle markten thuis op muziekgebied. Geeft les op Trombone / Bariton / Euphonium / Bas.

Categorieën: Concerten